Necrolog Octavian Nemescu

UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, cu profundă durere şi tristeţe regreta trecerea în nefiinta a marelui compozitor, Octavian Nemescu.
La inceputul anilor ’70 s-a remarcat ca unul dintre liderii avangardei muzicii contemporane romanesti, fiind un reprezentant de seama al curentului spectral.
Membru UCMR-ADA si UCMR, Octavian Nemescu a semnat opusuri simfonice, camerale şi corale, iar operele sale muzicale au fost interpretate in toata lumea .
In completarea activitatii componistice, acesta a fost autorul cartii „Capacitaţile semantice ale muzicii” si a numeroase articole in domeniul muzicologiei.
A funcţionat în calitate de asistent şi lector universitar la Universitatea din Brasov (Facultatea de Muzică) între 1970-1978, profesor la Liceul de Arte din Bucureşti (1978-1990) si profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, catedra de compozitie.
A obţinut opt premii din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (U.C.M.R.), între anii 1980 şi 2013, precum şi Premiul Academiei Române (1980), premiul internaţional de compoziţie „Aaron Copland” (SUA, 1970), două premii ale Grupului de muzică experimentală de la Bourges (Franţa – 1980,1982), Prix de la Confederation Internationale de Musique Electroacoustique (C.I.M.E. – 1985) şi medalia jubiliară „Tristan Tzara” (pentru contribuţii deosebite la emanciparea mişcării de avangardă în artă), în 1996.
În 2004, a primit Ordinul şi Medalia „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer clasa I.
Va ramane in amintirea noastra ca unul dintre cei mai indragiti profesori si un maestru al artei componistice.
Suntem alaturi de sotia sa, Erika Nemescu, in aceste momente dificile.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
photo credit Mihai Benea

Comments are closed