Istoric

george_enescu 3Societatea Compozitorilor Romania a fost infiintata in 1920 – avandu-l ca presedinte pe marele compozitor George Enescu – si a existat sub aceasta titulatura pâna in 1948. Din anul 1949, ea s-a transformat in Uniunea Compozitorilor din Romania.

La initiativa compozitorilor Ion Nonna Otescu si Constantin Brailoiu, in 1926, a luat fiinta in cadrul Societatii Compozitorilor un departament pentru Drepturi de Autor. Organizarea si modul de lucru al acestuia au fost implementate de un inspector francez (de origine româna), dupa modelul SACEM. Cu acelasi prilej, au fost elaborate metodologiile de aplicare si sistemele de tarifare aferente.
Societatea Romana a Compozitorilor a aderat la CISAC inca din 1929. Primele contracte de reprezentare reciproca au fost semnate cu SACEM, ASCAP, PRS si SABAM.

In 1956 a fost emis Decretul 321, care a statuat cadrul legal general de functionare a societatilor de gestiune colectva, constituind o prima lege a drepturilor de autor.
In aceasta perioada, UCMR a colectat si drepturile de folosinta ale autorilor, ca rezultat al utilizarii operelor acestora. Este de remarcat faptul ca in perioada comunista administrarea acestor drepturi era realizata in mod independent fata de autoritatile statale.

In anul 1990, prin Decretul – Lege nr. 27/1990, Uniunile de Creatie dobandesc autonomie structurala, functionala si economica. UCMR a functionat ca asociatie profesionala si organism de gestiune concomitent, pâna in martie 1996, când a aparut Legea Drepturilor de Autor si a Drepturilor Conexe 8/1996 si s-a constituit Asociatia pentru Drepturi de Autor a UCMR (având ca obiect de activitate gestiunea colectiva a drepturilor de autor in domeniul muzical), in baza sentintei judecatoresti nr. 218/02.10.1996.

14

UCMR-ADA a fost acreditata ca organism de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale de autor in domeniul muzical prin Decizia ORDA nr. 3/24.03.1997, iar prin Decizia ORDA nr. 12/20.10.1996 a fost desemnata ca organism unic de colectare, potrivit prevederilor HG 769/1999 si Deciziei ORDA nr. 3/1997.

UCMR-ADA este un organism din România acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical, functionând dupa modelul societatilor de gestiune colectiva din celelalte tari europene. Este membru CISAC, BIEM si GESAC.