UCMR-ADA

UCMR-ADA este un organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor, deschis tuturor titularilor de drepturi de autor in domeniul muzical din Romania si strainatate.
In exercitarea propriilor atributii, UCMR-ADA va respecta legislatia romana, acordurile internationale la care Romania a aderat, principiile si metodologiile practicate pe plan international si contractele de reprezentare reciproca semnate cu alte organisme de gestiune din strainatate.

UCMR-ADA trateaza conform acelorasi reguli toate operele ale caror drepturi i-au fost incredintate spre gestiune, indiferent daca a fost mandatata direct de detinatorii drepturilor sau de reprezentantii acestora.

Prin repertoriul UCMR-ADA se intelege totalitatea operelor sau a contributiilor la opere ai caror autori sau titulari de drepturi le-au declarat la UCMR-ADA, incredintandu-i astfel spre gestiune drepturile aferente utilizarii acestora.

Categorii de opere continute prin mandat de repertoriul UCMR-ADA:
a) compozitii muzicale, cu sau fara text, indiferent de destinatie si mod de exploatare;
b) orchestratii, adaptari, aranjamente muzicale rezultate ale unei munci intelectuale de creatie;
c) cuplete, texte umoristice, monoloage si schite de divertisment;
d) creatii muzicale in domeniul audiovizualului;
Pentru categoriile c) si d), gestiunea se exercita in masura in care creatiile au fost inregistrate direct de catre autorii acestora, titlu cu titlu.

UCMR-ADA urmareste colectarea sumelor aferente drepturilor de autor de la toate categoriile de utilizatori prevazute de lege, precum:
a) Radio-TV;
b) Operatori de cablu;
c) Cinematografie;
d) Producatori de inregistrari sonore sau sau continand imagini (video)insotite de sunete;
e) Tonuri de apel, Internet;
f) Organizatori de spectacole, teatre si concerte;
g) Utilizatori unitati de prestari servicii (alimentatie publica, comerciale, turism, transporturi, targuri si expozitii, tonomate, parade stradale, concursuri sportive, circ, discoteci, cluburi, cabarete, sport si agrement), care utilizeaza operele muzicale in scop ambiental sau lucrativ, indiferent daca opera este prezentata ca muzica esentiala, de ambianta sau de sonorizare si indiferent daca executia este directa ori prin mijloace mecanice sau electroacustice.