Apel CISAC catre Guvernele Internationale pentru o acțiune globala in sprijinul creatorilor

Aceasta scrisoare deschisă către guvernele internaționale a fost emisă astăzi de președintele și vicepreședinții CISAC, Confederația Internațională a Societăților de Autori și Compozitori.

Criza coronavirusului reprezintă o amenințare fără precedent, la scară globală, pentru o generație de oameni care își trăiesc viața și sunt de profesie creatori. Scriem astăzi in calitate de președinte și vicepreședinți ai CISAC dar și ca artiști din diferite regiuni ale lumii, pentru a solicita acțiuni ale guvernelor la scară globală pentru a ajuta creatorii să supraviețuiască crizei actuale și, în cele din urmă, să ii ajute sa se redreseze.

CISAC este cea mai mare rețea de creație din lume, avand peste 230 de societăți de autori membri si reprezentând 4 milioane de creatori activi din toate repertoriile.

Creatorii de muzică, opere audiovizuale, arte vizuale, dramă și literatură sunt coloana vertebrală a culturilor naționale și a economiilor. Chiar și acum, lucrările lor creative ajută pe toata lumea și conectează milioane de oameni care trebuie să suporte o viață de carantină.

Creatorii sunt însă pusi într-o poziție unica si fragilă. Majoritatea acestora sunt liber profesionisti și depind de drepturile de autor plătite de societățile de gestiune colectiva. Astăzi, și în săptămânile și lunile următoare, creatorii vor fi printre cei mai afectați de criză.

Societățile de gestiune colectiva fac tot posibilul, continua distribuțiile drepturilor de autor și folosesc fonduri sociale de urgență, acolo unde este posibil. Cu toate acestea, membrii CISAC din întreaga lume raportează o prăbușire a activității culturale și de divertisment, care afectează concerte, festivaluri, expoziții și toate platformele principale în care sunt utilizate opere creative.

Creatorii sunt, prin natura lor, antreprenori motivați și vor constitui o forță enorm de pozitivă pentru a ajuta la recuperarea economică în viitor. Dar au nevoie urgentă de măsuri de salvare acum și doar pârghia politicii guvernamentale va avea impactul necesar.

Mai multe guverne, precum Franța, au acționat, de exemplu, cu o finanțare de urgență pentru sectoarele creative; alții precum Argentina, Chile și Peru, au identificat masuri de protecție pentru creatori (de exemplu, prin concesiuni fiscale și de securitate socială și plăți de urgență) ca prioritate.

Este imperativ ca guvernele din toate țările să acționeze pentru creatori acum și să asigure cel mai înalt nivel de sprijin posibil.

Vă mulțumim pentru susținere și pentru înțelegerea importanței vitale a creatorilor în viitorul culturii și societății noastre.

Salutări calde,

Jean-Michel Jarre, compositor de muzica electronica si interpret
Presedinte CISAC

Comments are closed