Recunoastere internationala a performantelor UCMR-ADA de catre CISAC

Confederatia Internationala a Organismelor de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor (CISAC) a felicitat UCMR-ADA pentru cresterea majora inregistrata in domeniul colectarii drepturilor de autor muzicale in anul 2018, subliniand ca UCMR-ADA este un exemplu pozitiv pentru societatile din regiune.

Extras din Raportul Colectarilor Globale a Drepturilor de Autor CISAC

La nivel global, colectarea OGC-urilor din intreaga lume a crescut cu 0,9% insumand 9,65 de miliarde de EURO in 2018. Cresterea colectarii drepturilor digitale si drepturile de radiodifuzare reprezentand sursele principale de colectare.
Drepturile Digitale au crescut cu 29% (impulsionate in special de piata Asiatica) in timp ce sursele traditionale de colectare, cu exceptia drepturilor mecanice, au ramas la un nivel stabil cu usoare cresteri.
Cele mai puternice piete in colectarea drepturilor de autor sunt:
Statele Unite ale Americii, Franta, Japonia, Germania si Marea Britanie.
Romania este o piata in dezvoltare cu performante foarte bune la nivel regional.

In Europa, colectarea drepturilor de autor este in continua crestere. Societatile membre CISAC au colectat impreuna peste 44 de miliarde de EUR in numele autorilor. Aceasta semnifica o crestere de peste 50 de milioane de Euro sau 1% fata de anul anterior. Regiunea Europa reprezinta acum 56,4% din totalul global.
Franta este cel mai mare contributor, cu 111 milioane de EURO colectate in 2018, urmata de Germania, Marea Britanie, Italia si Spania.
Alti competitori importanti includ Slovenia, care din 2014 a crescut cu 102%, Islanda ( 89,8%), Romania (65,6%) si Bosnia si Hertegovina (60,3%). Aceste cresteri au fost in principal obtinute prin cresterea eficientei.

EUROPA CENTRALA & EUROPA DE EST

In acest an, performantele bune ale societatilor au reusit sa compenseze lipsa sumelor mari din categoria Internet (digital).
Cele mai puternice tari din regiune sunt Polonia si Rusia, Ungaria si Cehia au de asemenea colectari impresionante datorate Copiei Private. Licentierea Directa a repertoriului anglo american face ca performantele societatilor din zona sa fie limitate, cu exceptia Artisjus- societatea din Ungaria, care este membru Armonia din 2013.
Colectarea in Romania (repertoriu muzical si audiovizual) a crescut cu 24,3% in 2018 si a atins cota de 33,1 milioane de EURO, crestere ajutata de colectarile din categoria audiovizual.
Pentru mai multe informatii puteti consulta intreg raportul in limba engleza aici: https://www.cisac.org/Media/Studies-and-Reports/Publications/Royalty-Reports/2019-CISAC-Global-Collections-Report-EN

Comments are closed