UCMR-ADA, UPFR și Credidam depun plângere comună la CNA

Organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor și conexe, UCMR-ADA, UPFR și Credidam, au depus plângere la CNA împotriva campaniei defăimătoare desfășurate de unele posturi de radio împotriva acestora.

UCMR-ADA, UPFR și Credidam au solicitat la CNA, printr-o plângere comună depusă în data de 24.07.2017, stoparea campaniei negative pe care unele radiouri precum postul de Radio CFM – Constanta și postul de Radio Best FM Ploiești o fac prin spoturile publicitare difuzate în emisiunile acestora.

Începand cu 07.07.2017 s-a difuzat periodic un spot publicitar cu mesaj calomnios la adresa UCMR-ADA, UPFR și Credidam, scopul acestui mesaj este de a influența tendențios parlamentarii și opinia publică asupra activității de autorizare desfașurată de UCMR-ADA și de celelalte organisme de gestiune colectivă, de catre societățile radio Radio CFM – Constanța și postul de Radio Best FM Ploiești.

Menționăm că potrivit legii, organismele de gestiune colectivă au dreptul să-și valorifice creanțele, inclusiv prin instanța de judecată.

Radiourile, nu de puține ori, își declanșează singure falimentul și cesionează licența de la CNA altor societăți, scăpând astfel de obligațiile de plată rezultată din utilizarea operelor muzicale, a fonogramelor și a prestațiilor artistice către organismele de gestiune colectivă UCMR-ADA, UPFR și Credidam.

Față de cele precizate, UCMR-ADA, UPFR și Credidam dezaprobă și solicită, prin plângerea comună depusă la CNA, stoparea difuzării spotului publicitar defăimător de către postul de Radio CFM – Constanta și postul de Radio Best FM Ploiești la adresa societăților de gestiune colectivă și sancționarea acestora pentru încalcarea Legii audiovizualului și a Codului de reglementare a conținutului audiovizual și remedierea situației create.

De asemenea, dorim să informăm faptul că Legea dreptului de autor și a drepturilor conexe nr 8/1996 apără interesele membrilor UCMR-ADA, UPFR și Credidam și dă dreptul acestora să licențieze și să colecteze remunerații aferente utilizărilor prevazute de Legea 8/1996 a dreptului de autor și a drepturilor conexe. Încă o dată, acesta nu este un abuz, ci este un drept garantat prin lege ce protejeaza autorii, textierii, editorii, interpreții și producatorii de fonograme membri ai acestor organisme de gestiune colectivă.

Transcriere text a spotul publicitar:

„Dragi parlamentari,

Vă rugăm să analizați și să modificați legea drepturilor de autor. Opriți abuzurile prin care organismele de gestiune colectivă CREDIDAM, UPFR și UCMR-ADA au ajuns să aducă sute de radiouri și televiziuni în pragul falimentului. Situația este critică. Sunt sute de procese pe rolul Tribunalului București. Dacă noua lege a drepturilor de autor nu va opri aceste abuzuri, posturile de radio locale vor disparea.”

Comments are closed