UNTOLD refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale

Organizatorii Festivalului UNTOLD 2017 refuză să încheie autorizația cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale în evenimentul denumit Untold 2017 organizat la Cluj în perioada 3-6 august 2017 , așa cum prevede Legea drepturilor de autor și drepturi conexe nr 8/1996.

Conform Legii drepturilor de autor și a drepturilor conexe nr 8/1996, orice organizator de evenimente trebuie:
– să solicite și să încheie autorizație neexclusivă cu 5 zile înainte de începerea oricarui eveniment cu muzică,
– să platească remunerații corespunzatoare veniturilor încasate așa cum prevede Metodologia publicată în Monitorul Oficial prin Decizia ORDA 203/2011,
– să predea raportul playlist pentru fiecare concert cu operele muzicale utilizate în termen de 30 de zile de la încheierea evenimentului.

Observăm un entuziasm general din partea publicului, a presei și a sponsorilor pentru acest festival UNTOLD, dar o lipsă de respect față de compozitorii ale căror opere muzicale încanta un public atat de numeros, tocmai prin acest refuz de a plăti remunerațiile cuvenite.

Printr-o adresă primită în data de 03.08.2017, reprezentantul festivalului UNTOLD ne-a comunicat că vor plati 3%,pentru toți autorii din concertele din festivalul Untold 2017, din veniturile înregistrate din organizarea evenimentului, lasând instanța de judecată să se pronunțe dacă va plati cuantumul precizat în Metodologia în vigoare publicată prin Decizia ORDA 203/2011 în MonitorulOficial, respectiv pentru genul muzical pop, rock, dance, house, muzică usoară de 7% din veniturile înregistrate sau remunerația minimă de 1000 lei per concert.

UCMR – ADA este un organism de gestiune colectivă ce administrează drepturile de autor de opere muzicale ale compozitorilor români şi străini și ale altor titulari ce le-au dobandit in temeiul legii. UCMR-ADA este acreditată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să gestioneze drepturile patrimoniale de autor în domeniul muzical.

Misiunea UCMR-ADA este de a autoriza utilizarea operelor muzicale pe teritoriul României şi de a colecta remuneraţiile potrivit metodologiilor elaborate în aplicarea legii şi potrivit contractelor de reprezenatre reciproca încheiate cu organismele similare din străinătate.

Comments are closed