UCMR-ADA anunță cu durere încetarea din viață a pianistului și academicianului Valentin Gheorghiu

Cu profundă durere şi tristeţe UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, regreta trecerea în nefiinta a pianistului si compozitorului Valentin Gheorghiu, un simbol al muzicii românești.

Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianiști din istoria noastră muzicală și compozitor apreciat, membru al UCMR-ADA a încetat din viață la 95 de ani. Creația sa componistică cuprinde două simfonii, un concert pentru pian și orchestră, precum și muzică de cameră. Concertul pentru pian și orchestră a fost distins cu Premiul “George Enescu” al Academiei Române, iar în anul 2020 UCMR i-a acordat Marele Premiu pentru întreaga activitate.
Observat și apreciat de George Enescu și de Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste opt decenii. După primele sale apariții publice, George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministerului Culturii aprecia că Valentin Gheorghiu este ”un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape”.

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi. I-a avut profesori, la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris.

A debutat, în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti şi solist concertist al Filarmonicii ”George Enescu” din Bucureşti.

La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 „în caracter popular românesc”, în la minor, de George Enescu.

La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru ”contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României”.

La 23 mai 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României”, „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor”.

Dumnezeu să-l odihnească!

Comments are closed